Jak správně grilovat



Kategorie: Krby, grily, grilování | 06.07.2011

Vzpomínáte na vydařenou grilovací party u Vašich přátel? Pořiďte si svůj vlastní gril a naučte se sami grilovat. Je to velmi snadné.

Léto a grilování patří k sobě
Léto a grilování k sobě neodmyslitelně patří. Maso (a samozřejmě nejen maso) z venkovního grilu má úplně jinou chuť než připravené doma. Pokud si chcete své grilování opravdu užít, je třeba zvolit vhodný gril a vše dobře zorganizovat.

Grilovací možnosti
Populární gril na dřevěné uhlí má tu nevýhodu, že na grilovací ploše není stejná teplota. Což v praxi znamená, že obsluha grilu musí jídlo pořád hlídat. Na druhou stranu vůně kouře z dřevěného uhlí či briket dodává jídlu nezaměnitelnou chuť, což o plynovém grilu říci nejde. Pokud jde o zahradní grilování, největší oblibě se těší venkovní krby s grilem či udírnou. Elektrický gril je vhodný pouze k občasnému grilování, a to především pro ty, kteří nemají místa nazbyt. Pokud Vaše bydlení nenabízí grilovací možnosti, můžete to udělat jako Australané nebo Američané a vyrazit na některé z veřejných grilovacích míst. V Praze je takové místo například v Divoké Šárce, anebo v Ďáblickém údolí. K tomuto účelu jsou ideální malé přenosné grily na uhlí.

Marinování a příprava
Než začnete grilovat, vše si dobře připravte, ať od grilu neodbíháte. Maso můžete buď průběžně potírat a dochucovat, pohodlnější však je, když ho předem naložíte do marinády. Náš tip: Maso naložené v marinádě byste měli alespoň jednou otočit, aby bylo rovnoměrně naložené. Při grilování začínejte potravinami, které je třeba co nejdříve zkonzumovat, jako jsou například naložená žebra, steaky, atd. Vakuovaně balené klobásky neotvíretje a schovejte si je nakonec jako rezervu.             

Přečtěte si také
Zkuste grilovat s UFO!
Krb s udírnou je místo přípravy skvělých lahůdek
Zahradní kuchyně k létu patří 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.